Ubuntu Fest review

Eojin Kim
2018.06.25

#event #UbuntuFest #daejeon #report

Ubuntu Fest was held on June 23 in Daejeon. The event was organized under the theme of “Ubuntu and Embedded” and sessions were held on various topics, from the latest trends in the embedded software field to embedded deep-running.

It was also the first seminar since the Daejeon team was organized.

IMG IMG

Ubuntu Fest proceeded in the following order:

Time Schedule
13:00 ~ 13:10 (10min) Registration
13:10 ~ 13:20 (10min) Schedule of the day
13:20 ~ 13:40 (20min) Introducing the Community
13:40 ~ 14:20 (40min) Mijeong’s - 「Plant Deep-Learning in Mobile」
14:20 ~ 14:30 (10min) break time
14:30 ~ 15:10 (40min) Keunsu Shin’s - 「Social Media for Machines, MQTT」
15:10 ~ 15:20 (10min) break time
15:20 ~ 16:00 (40분) Haryun Shin’s - 「The Introduction of Hardware Development Process in a Startup」
16:00 ~ 16:10 (10min) break time
16:10 ~ 16:50 (40min) Hanwook Kim’s - 「Code-based design vs Model-based design」
16:50 ~ 17:00 (10min) break time
17:00 ~ 17:20 (20min) Lightning Talk
17:20 ~ 17:40 (20min) Advertising and Drawing Lots

Mijeong’s 「Plant Deep-Learning in Mobile」

The first session was 「Plant Deep-Learning in Mobile」 Addressed by Mijeong who came from Seoul to present to us at Ubuntu Fest.

She told us about the development of an app for drawing games with Keras in iOS. IMG IMG

She presented the process in which the Keras model written in Python with CoreML, one of the iOS’s developing tool, were applied, and its practical application project.

She told us about what Deep Learning is very systematically so that we could easily follow her.

Her presentation was especially easy to understand because her talk was in accordance with the sequence of the project. IMG

You can get the presentation here.

Keunsu Shin’s 「Social Media for Machines, MQTT」

The second session was Keunsu Shin’s 「Social Media for Machines, MQTT」 IMG

The presentation, which started with the phrase, “ I’m a developer,” was an interesting one. IMG

It was a session when I could not get bored and focus well as there were many interesting image materials. It has been a salutary time because him to speak about MQTT, which many people may not yet know.

You can get the presentation here.

Haryun Shin’s 「The Introduction of Hardware Development Process in a Startup」

The third session was Haryun Shin’s 「The Introduction of Hardware Development Process in a Startup」 IMG

He talked about the problems he experienced, and how to solve them through as applying the hardware development process in his company, SweetFab, this event’s sponsor.

It was a realistic session that he presented his own experience and solutions.

You can get the presentation here.

Hanwook Kim’s 「Code-based design vs Model-based design」

The last session was Hanwook Kim’s 「Code-based design vs Model-based design」 IMG

He gave us a presentation about model-based design and its advantages.

He even prepared some candy for the audience to increase participation. It could draw many people’s attention although the topic was an unfamiliar one. IMG

You can get the presentation here.

Lightning Talk

The topic of Lightning Talk went as the following

presenter topics
Eojin Kim That’s one small step for a man, one giant leap for developers.
Soyeong Choi I introduce my school.
Songsu Yun Participation Certification System
Haryun Shin GRC 2 the fraking moon! (GRC TTEOKSANG GAZUA~!)
Yungbin Han How MeltingCon Banners Are Made

IMG IMG

Advertising and Drawing Lots

The last session was community advertisements and gift-lottery

The lucky participants were-given Ubuntu Pin-Button, developer magazine ‘MicroSoftware’ one-year subscription, sweet board, and azure group usb fans as gift. IMG IMG IMG

Dining Together

After all the events, the staff members and the audience who volunteered got together and had a dinner party.

The party was held at Rusty Drum(녹슨드럼통) which was about 10minutes away. IMG IMG

See Also


Authors

Eojin Kim